Är det lagligt att använda en VPN?

Det beror på. VPN-användning är lagligt i de flesta länder, men enligt VPN-leverantören CyberGhost är VPN-användning olaglig i Förenade Arabemiraten, Turkiet, Kina, Iran, Nordkorea, Saudiarabien och Ryssland. Vladimir Putin har nyligen förbjudit VPN-användning i Ryssland. Tänk också på att det så kallade proxyserveralternativet till jämförande test: 4 vpn-tjänster för att surfa anonymt också är olagligt i många länder, som anser att någon form av IP-förfalskning är olaglig, inte bara de tjänster som betecknas som VPN.

Begränsningarna varierar, liksom påföljder. Kina tillåter vissa godkända VPN. I Förenade Arabemiraten, om du använder en VPN, kan du gå i fängelse eller bötfällas minst mer än motsvarande $ 100.000.

Definitivt forskning detta innan du besöker ett land. Många resenärer tror felaktigt att bara för att de inte är medborgare, och allt de gör är att länka tillbaka till ett företagssystem, bör de kunna ha obegränsad användning av VPN-programvara. Det här är ett misstag.

Summan av kardemumman: Kontrollera lagarna i det land du är i innan du ansluter. Det är också en bra idé att kontrollera med din VPN-leverantör, både för insikt om huruvida den vet om det finns problem och om det kommer att stödja anslutning från det land du besöker.

Navigation